Tips voor uitjes in de omgeving

In de directe omgeving van De Oude Walnoot tref je vele mogelijkheden aan voor een sportief, cultureel of creatief dagje uit. Wij schetsen je slechts enkele mogelijkheden:

Geestmerambacht - 2 km

Het recreatiegebied Geestmerambacht, dat vlakbij Sint Pancras ligt, biedt allerlei mogelijkheden voor recreatie in een natuurlijke omgeving. Er zijn fiets- en wandelpaden, een speciaal mountainbike parcoers, een grote plas met stranden, bos, rietoevers en een natuurgebied. Het is aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars, surfers, ATB'ers, natuurliefhebbers, gezinnen met jonge kinderen, trimmers en watersporters. 

Meer informatie vind je op www.geestmerambacht.nl 

Museum de Broekerveiling - 3 km

Museum de Broekerveiling is de oudste doorvaar groentenveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk wordt de herinnering levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water gebouwd zijn.

Neem plaats in de veilingbankjes in het unieke veilinggebouw uit 1912. Het ademt nog echt de sfeer uit van weleer. Je bepaalt via de authentieke veilingklok van begin 1900 zelf de prijs voor de aangeboden groenten. Druk op het juiste moment en voel je handelaar van de dag! Ook heel leuk voor kinderen.

Je kunt met de rondvaartboot mee het prachtige duizend eilanden gebied door. 

Maar misschien is het wel veel leuker om een fluisterbootje of een roeiboot te huren bij het naastgelegen restaurant-cafe Marktzicht. Je vaart dan op eigen gelegenheid door dit geweldige natuurgebied vol oude akkertjes waar nog steeds op geboerd wordt. Misschien leuk om voor onderweg een picknickmand mee te nemen? De Oude Walnoot regelt het graag voor je!

Meer informatie vind je op www.broekerveiling.nl

Kaasstad Alkmaar - 5 km

Elke vrijdagmorgen van april tot en met september is Alkmaar DE Kaasstad van Holland. Van 9 tot 12 in de ochtend verkopen boeren en fabrikanten de gemaakte kaas aan de handelaren via handjeklap. Dan komen de kaasdragers in aktie die de kazen op berries van de Waag naar de vrachtwagens dragen, zoals dit al bijna 400 jaar plaatsvindt. Per vrijdagochtend bezoeken grote aantallen mensen het kleurige schouwspel. De bereiding van kaas vroeger en nu en het plattelandsleven wordt getoond in het Hollands Kaasmuseum.

Meer informatie: www.kaasmarkt.nl en www.kaasmuseum.nl. 

Alkmaar heeft meer te bieden dan kaas alleen. Met ruim 400 monumenten heeft de stad een schat aan cultuurhistorie met een historische as van Waaggebouw tot aan de Grote St. Laurenskerk met daartussen gevels, grachten, kerken etc. Een tocht per open boot toont je de stad vanaf het water, met een beschreven wandelroute kun je de stad te voet verkennen.

Ook het bezoeken waard: het biermuseum van Alkmaar. Gevestigd in een prachtig oud pand. Na afloop even het ondergelegen cafe De Boom induiken, geweldige biertjes vanuit de hele wereld. Sinds jaar en dag in de top 10 van beste cafe's in Nederland. Meer info: www.biermuseum.nl. 

Alkmaar staat overigens ook al jaren in de top 10 van leukste winkelsteden! Altijd gezellig. Tip: na afloop lekker eten in de oude binnenstad, bij de visbanken of op het zeer gezellige Waagplein.

Bij De Oude walnoot liggen diverse wandelroutes voor je klaar door de binnenstad van Alkmaar. Om cultuur te snuiven, lekker te winkelen of gewoon te kuieren door de stad.

Meer informatie vind je op www.alkmaar.nl en www.alkmaarprachtstad.nl.

Tulpenvelden Westfriesland en Kennemerland - vanaf 5 km

Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen. Rondom Sint Pancras en Alkmaar vind je in het voorjaar vele tulpenvelden. Het bekendst zijn traditionele velden langs de Noord-Hollandse duinen en de West-Friese polders. Iets verderop (45 km) vind je de beroemde Keukenhof in Lisse, waar elk voorjaar een expositie wordt gemaakt van miljoenen tulpen. 

De Noordzeekust - 10 km

Strand en duinen, zon en wind, natuur en winkels. De badplaatsen van de Noordzeekust bij Alkmaar bieden het allemaal met de beroemde badplaatsen Egmond, Bergen en Schoorl.

Bergen ligt iets van de kust en is lommerrijk met vele grote villa's, chique boetiekjes en restaurantjes. Bergen geldt als kunstenaarsdorp en herbergt het Museum Kranenburg, met een grote collectie kunst van de Bergense School. Bergen aan Zee is de badplaats, ongeveer 5 kilometer van Bergen.

Schoorl en daarbij Groet en Camperduin worden van zee gescheiden door een geweldig mooi en groot bosgebied. Heerlijk om in te wandelen of te fietsen.

Centraal in de kustregio ligt Egmond aan Zee. Van oudsher een vissersplaatsje maar nu vooral een badplaats gebouwd rond de vuurtoren Jan van Speyck.

Meer informatie vindt u op www.vvvnoordzeekust.nl 

Nationaal park De Schoorlse Duinen - 10 km

De dorpjes Schoorl, Groet en Camperduin liggen als een lint aan de rand van het Nationaal Park 'de Schoorlse duinen', het breedste en meest afwisselende duingebied van de Nederlands kust.

Gedurende het hele jaar is het een prachtig wandel- en fietsgebied. Een gebied om te ontdekken en van te genieten. Het ene moment waant u zich in de duinen, het andere moment in de bossen.

Bij De Oude walnoot liggen diverse wandel- en fietsroutes voor je klaar door dit prachtige natuurgebied. Misschien leuk in combinatie met een romantische picknick? De Oude walnoot regelt graag een goed gevulde picknickmand voor u!

Meer informatie vindt u op www.staatsbosbeheer.nl 

Westfriese markt in Schagen - 15 km

Schagen, het geografisch middelpunt van de Noordkop, heeft veel te bieden: een pittoresk stadscentrum, een verrassende variatie van winkels en horeca, unieke activiteiten zoals bijvoorbeeld de Westfriese Markt en de Paasvee, het prachtige omliggende polderlandschap. Ze symboliseren waarvoor Schagen een synoniem is geworden: gezelligheid.

Meer informatie vind je op www.westfriesefolklore.nl 


Museummolen en Westfriese Omringdijk - 15 km

Een polder is een drooglegging. Waar eerst water was, is nu land. In de omgeving van Alkmaar zijn vanaf de 16e eeuw al polders drooggelegd. Vaak gebeurde dat door middel van molens, zoals in de Schermer. De Museummolen in de Schermer laat nu nog zien hoe dat vroeger ging en is tot en met oktober dagelijks geopend van 10 tot 17. Waar polders zijn, zijn ook dijken. De Omringdijk is 126 kilometer lang en dateert uit de 14e eeuw en loopt dwars door de regio.

Meer informatie vind je op www.omringdijk.nl en www.museummolen.nl

Graft - De Rijp - 20 km

Als je door De Rijp loopt en de fraai gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw ziet, begrijp je waarom Jan Adriaanszn. Leeghwater dit 'het beste dorp van Holland' noemde. Op je wandeling proef je de vervlogen tijden. Het Raadhuis met de Waag, de Grote Kerk, de boerderijen en de houten huizen zien er nog net zo uit als toen. Gidsen vertellen je graag over de Rijper Glazen, de Van der Heyden brandspuit en de Walvisvaart. Met meerdere galerieën, een edelsmid, meer dan tien beeldende kunstenaars die hier wonen en werken staat De Rijp midden in het heden. Ontdek ook het natuurgebied de Eilandspolder al wandelend, of fietsend, of skeelerend, of varend, of -in de winter- schaatsend. 

www.vvvgraftderijp.nl 

Hoorn  - 25 km

Hoorn, parel aan het IJsselmeer. Met een rijk V.O.C. verleden en een bruisend heden. Van oudsher marktplaats en havenstad en centrum van West-Friesland. Bovenal een leuke stad, waar veel valt te beleven. 

Het havenfront stamt deels uit de 17de eeuw en wordt tegenwoordig beheerst door met name de watersport. De monumentale binnenstad herbergt een aantrekkelijk winkelcentrum, het Havenkwartier is een eldorado voor de antiekliefhebber. 

Interesse voor kunst en cultuur? Dan kan je terecht bij musea, vele galeries, een schouwburg en kleintheater, tientallen gezellige eetgelegenheden (met culinaire lekkernijen uit de hele wereld) en wereldberoemde etablissementen, zoals het 'kleine café aan de haven'.

www.hoorn.nl en www.vvvhoorn.nl 

Zaanse Schans - 30 km

De Zaanse Schans is één van de toeristische toplocaties van Nederland. Het is een unieke woon- en werkbuurt met musea, molens, winkels, oude ambachten, restaurants, een informatiecentrum en een rondvaartdienst. De Zaanse Schans geeft een uitstekend beeld van de Zaanstreek in de zeventiende en achttiende eeuw. Tussen de traditionele houten huizen, pakhuizen en windmolens krijgt men op de Zaanse Schans het gevoel terug te zijn in lang vervlogen tijden. 

Op de Zaanse Schans worden nog traditionele oudhollandse ambachten beoefend. Het is een belevenis om in het toepasselijke decor van houten huizen, schuren en molens uit vorige eeuwen, te zien wat mensen vroeger met hun handen maakten. 

Gelukkig zijn deze technieken niet verloren gegaan. Op de Zaanse Schans zijn de volgende ambachten te bekijken:

  • Kaas maken in Kaasmakerij De Catherinahoeve
  • Klompen maken in Klompenmakerij De Zaanse Schans
  • Tin gieten in Tinnegieterij De Tinkoepel

Ook in de industriemolens zijn ambachtelijke productieprocessen te zien, zoals het slaan van olie in oliemolens De Zoeker en De Bonte Hen, het malen van grondstoffen tot pigmenten in verfmolen De Kat en het zagen van hout in houtzaagmolens De Gekroonde Poelenburg en het Jonge Schaap.

De Zaanse Schans heeft een zeer gevarieerd aanbod voor het publiek. De musea die zijn geopend voor het publiek zijn:

  • Zaans Museum & Verkade Paviljoen 
  • Museum van het Nederlandse Uurwerk 
  • Museumwinkel Albert Heijn 
  • Bakkerijmuseum 'In de Gekroonde Duyvekater'

Meer informatie: www.zaanseschans.nl

Museum Stoomtrein  - 30 km

In historische rijtuigen kun je, voortgetrokken door een stoomlocomotief, jezelf verplaatsen tussen Hoorn en Medemblik. Deze rit is eventueel te combineren met een boottocht en een bezoek aan de prachtige Zuiderzee stadjes Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Ook Twisk is zeer de moeite waard, het mooiste dorp van Nederland! U vindt er nog zeer veel oude stolpboerderijen en huizen uit 18e, 19e en begin 20e eeuw. Een deel van de stolpboerderijen zijn rijksmonumenten. 

Meer informatie vind je op www.museumstoomtram.nl 

Volendam  - 35 km

De Dijk van Volendam met zijn vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes, waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water. Het doolhof waar men zich opeens in stille straatjes honderd jaar terug waant en de bootjes die af en aan varen naar het afgelegen Marken.

Volendam… Niet voor niets een dorp dat vanaf 1880 door beroemde schilders werd bezocht en vereeuwigd. Niet voor niets een dorp dat werd bezongen als de parel van de Zuiderzee. Niet voor niets de naam van het dorp dat tot op de dag van vandaag wereldwijd tot de verbeelding spreekt van miljoenen toeristen. Ga er zeker even heen, heel gezellig!

Palingsound staat voor een klassieke, typisch Nederlandse stijl in de popmuziek, voortgekomen uit succesvolle Volendammer formaties. Het Palingsoundmuseum geeft een overzicht van 100 jaar Volendammer muziekgeschiedenis. De bezoeker wordt meegenomen op een zoektocht naar de oorsprong van de Palingsound langs muzikale families, bands, zangers en zangeressen en natuurlijk de karakteristieke sound.

Meer informatie: www.vvv-volendam.nl en www.smitbokkum.nl 

Kasteel Radboud - 35 km

Eeuwen terug in de tijd en dwalen door de zalen en gewelven van een heus kasteel in Medemblik. Op de woonruimte na is het gehele kasteel te bezichtigen. 

Er is de taveerne, de voormalige kelder van het kasteel. Via een wenteltrap komt men in de burchtzaal, dan in de Ridderzaal en in de ronde en de vierkante toren. Via de ronde toren komt men op de zolder boven de ridderzaal, die ingericht is als tentoonstellingsruimte.

Ook kun je zien en horen hoe het er aan toe ging in het kasteel in de middeleeuwen: een voorradzolder, een slaapplaats, een schrijvershoek, een timmerman en een gevangene vertellen hun verhaal. Daarna kun je via een wenteltrap naar het cachot. Verder via de wenteltrap komt men in de voormalige wapenkamer die nu ingericht is als kantongerecht.

Meer informatie vindt u op www.kasteelradboud.nl 

Haarlem - 40 km

Haarlem is vanouds een stad van kunst en cultuur en op dit gebied is er nog steeds veel te beleven. De Haarlemse podia, de Stadsschouwburg Haarlem, Philharmonie en nog veel meer podia bieden een kwalitatief hoogwaardig programma op het gebied van toneel, dans, film en muziek. In het beroemde Frans Hals Museum is veel kunst uit de Gouden Eeuw te zien, waaronder werken van de Haarlemse schilders Frans Hals, Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam. In Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, waant men zich in de 18e eeuw. 

Naast kunst en cultuur heeft Haarlem alles in huis voor een dagje heerlijk winkelen. De autoluwe, monumentale binnenstad telt volop exclusieve winkels, trendy kledingzaken, charmante antiek- en curiosawinkeltjes en talloze speciaalzaken op elk denkbaar gebied. In de grote winkelstraten zijn bovendien de belangrijkste (inter)nationale winkelketens te vinden. Deze enorme verscheidenheid leverde Haarlem een aantal keren de titel ‘Beste winkelstad van Nederland’ op. En ook de 'Leukste winkelstraat van Nederland’, de Kleine Houtstraat, bevindt zich in Haarlem.

Tenslotte staat Haarlem bekend om haar rijke culinaire leven. De stad telt na Maastricht de meeste cafés en restaurants van Nederland. Haarlem heeft voor elk wat wils: van trendy koffiebars en uitstekende lunchrooms tot gezellige borrellocaties en bijzondere restaurants, van eenvoudig tot exclusief.

Meer info: www.haarlemmarketing.nl

Zuiderzeemuseum - 45 km

In het Zuiderzeemuseum kan je dwalen door de tijd, zowel binnen als buiten. In het binnenmuseum kun je, naast een reeks wisselende tentoonstellingen, onder meer exposities bewonderen over het leven van de vissers en schippers uit het Zuiderzeegebied, maar ook over de inpoldering van grote delen van het gebied door bekende Nederlandse waterbouwkundigen

Het buitenmuseum is opgezet als een zuiderzeestadje. Al dwalend door de straten en steegjes kom je ruim 130 woningen, winkels en werkplaatsen tegen.

Tussen de huizen hangt de geur van verse teer, gerookte vis en turfkacheltjes. Ambachtslieden zoals de zeilmaker, kuiper en touwslager zijn er aan het werk. Je maakt een praatje met bewoners uit Urk anno 1905, of volgt een schrijfles in het Kollumer schooltje.

Ook kinderen stappen zo terug in de tijd. Met stelten, hoepels, speurtochten en een verkleedpartij in Marker of Volendammer kleding. Iedere woensdagmiddag en in het weekend kunnen zij bovendien klompenbootjes maken. Op Het Kindereiland laten Sijtje en haar broer Simon hun leeftijdsgenootjes ontdekken wat hun dagelijkse bezigheden rond 1930 op Marken waren.

Meer informatie vind je op www.zuiderzeemuseum.nl

Amsterdam en omstreken - 50 km

Amsterdam heeft een van de belangrijkste en gaafste historische stadskernen van de wereld. Karakteristiek voor het Amsterdamse stadsgezicht zijn de als woonhuizen gebouwde grachtenpanden, gekenmerkt door een smalle, relatief hoge gevel, met een vaak rijk geornamenteerde gevelbeeindiging. Verder hoeven we natuurlijk niet veel te vertellen over Amsterdam: wie kent deze unieke wereldstad niet ?

Ga je even buiten Amsterdam op stap, dan vind je Volendam, Edam en Monnickendam. Unieke stadjes met een eigen cultuur. Hollandser kan niet. 

Meer informatie vind je op www.amsterdam.nl 

Fort Kijkduin - 50 km

De franse keizer Napoleon heeft bij een bezoek aan Huisduinen opdracht gegeven tot de bouw van fort Kijkduin. Waarom hij dat deed en wat er daarna allemaal op deze historische plek is gebeurd kom je allemaal te weten tijdens de rondleiding en de permanente expositie.

Het schitterend gerestaureerde fort bevat tevens een voor Europa uniek zee-aquarium waar u een tiental prachtige aquaria met ieder een eigen thema. Sensationeel is de vele meters lange glastunnel.

Meer informatie vind je op www.fortkijkduin.nl

Kleine uitjes 'op het dorp' of in de buurt

Tips voor recreatie en vrije tijd                           Bekijk de website                        Afstand in km van De Oude Walnoot
Kinderboerderij Jong Leven www.kbjongleven.nl 1 km
Zeeaquarium Bergen aan Zee www.zeeaquarium.nl 15 km

 

Tips voor een sportief uitje                                  Bekijk de website                        Afstand in km van De Oude Walnoot
Openlucht Zwembad De Bever (Sint Pancras) www.zwembaddebever.nl 0,5 km
Tennisvereniging Sint Pancras www.tcsintpancras.nl  0,5 km
Sporthal De Oostwal www.deoostwal.nl  0,5 km
De Geus Fitness, Party & Events www.geus.nl 1,5 km
Overdekt zwembad De Hoornse Vaart www.hoornsevaart.nl  3 km
Outdoorpark De Hoornse Vaart www.outdoorparkhoornsevaart.nl 3 km
Overdekt Zwembad Duikerdel (Langedijk) www.duikerdel.nl  4 km
Sportlagune (Heerhugowaard) www.sportlagune.nl 6 km
Golfbaan Sluispolder www.sluispolder.nl  6 km
AZ Alkmaar www.az-alkmaar.nl  6 km
IJsbaan De Meent www.ijsbaandemeent.nl 7 km
Wielerstadion Alkmaar www.sportpaleis-alkmaar.nl  7 km
Golfbaan Dirkshorn www.golfclubdirkshorn.nl 13 km
Golf & Countryclub Regthuys www.regthuysgolf.nl  17 km


Culinaire tips

Geniet tijdens je verblijf bij De Oude Walnoot van culinaire hoogstandjes.

Overzicht met restaurants in de omgeving (pdf)

Overzicht met de lekkerste afhaal/breng adresjes in de directe omgeving (pdf)